📅 Black friday: 26 November 2021

📨 Deals in je inbox

Waar komt Black Friday vandaan?

Iedereen doet eraan mee, maar weinigen weten daadwerkelijk waar Black Friday vandaan komt en waarom het nou zo heet. Het enige dat telt tijdens Black Friday zijn de Black Friday Aanbiedingen. Toch gaan wij een poging doen jou op de hoogte te brengen van de geschiedenis van Black Friday, zodat jij een dag na Black Friday naast alle aankopen ook een goed verhaal te vertellen hebt.

Mis geen deals!

Mis geen goede aanbiedingen tijden Black Friday 2019 en meld je nu alvast aan voor onze deal alerts!


Black Friday Aanbiedingen respecteert jouw privacy. Lees hier wat we wel en niet met jouw gegevens doen.

Deelnemende winkels

BCC

Vandaag besteld, morgen in huis*

Naar deals

Wat is Black Friday?

Black Friday staat bekend als het begin van het ‘kerstaankopen-seizoen’. Een dag waarop de kortingen de spuigaten uitlopen en iedereen een rede heeft zijn bankrekening te plunderen. Winkels gaan op Black Friday eerder open en sluiten later, ook adverteren zij massaal om het grote publiek aan te trekken. Kortom, een echte feest voor de koopjesjagers. De Black Friday Deals die op deze dag voorbij komen zijn dan ook vaak nét wat aantrekkelijker dan normaal. Wat ons betreft prima! Toch?

Geboorteplaats Black Friday

Black Friday vindt doorgaans plaats op de eerste dag na de populaire Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Deze dag is het extra druk op de wegen omdat veel mensen van en naar familie heenreizen. In de jaren 50 noemde de Amerikaanse politie deze dag daarom ‘Black Friday’, dit begon allemaal in de stad Philadelphia. Gedurende het begin van de jaren 90 deed een andere theorie de ronde omtrent de naam Black Friday, het stond bekend als een dag waarop men voor het eerst in het ‘zwart’ komt te staan vanwege de hoge kortingen en net voor de kerstperiode. Dit was ook de periode waarin Black Friday ontzettend veel populariteit vergaarde en winkels met creatieve ideeën op de proppen kwamen om Black Friday nóg beter en succesvoller te laten verlopen.

Black Friday in Nederland

In Nederland duurde het tot 2015 voordat Black Friday officieel geïntroduceerd werd. ‘Black Friday mediamarkt’ was geboren, daar zij als één van de eersten de populaire Amerikaanse traditie accepteerden. Vóór 2015 deden slechts enkele winkels mee met Black Friday, maar in 2015 leek daar verandering te komen. In 2015 deden er 35 grote winkels mee met de dag, in 2017 waren dit er zelfs 125. In 2018 is het aantal participerende winkels nog verder gegroeid naar 166 winkels. Of je nou graag langs de winkel gaat of toch liever vanuit je luie stoel jouw aanbiedingen shopt, tegenwoordig kan het allemaal bij Black Friday Nederland.